Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta \"Bistrita\"


Program audiente:

Col. Constantin FLOREA
Joi 13:00-15:00

Col. Liviu Marcel POP
Marti 13:00-15:00

Lt. Col. Ilie RINZIS
Miercuri 13:00-15:00

Purtator de cuvant:

Lt. Marius RUS
Tel: +40748299990Ultima actualizare site:
15/11/2019 09:35


Data și ora curentă:Alegeri Prezidentiale 2019


Aplicatie localizare 112

 • Site DSU

 • Platforma fiipregatit.ro

  SIPOCA35

  MODELE RAPOARTE CLSU

  • Macheta RAPORT OPERATIV
  • MACHETA SITUATIE CHELTUIELI


  • Program avize-autorizatii

   Copyright ©2007-2018

   I.S.U. "Bistrita".

   Toate drepturile rezervate.

   E-mail de contact:   E-mail transmitere copie dupa cartea de identitate in format electronic:   Documentatia tehnica in format electronic depusa in vederea obtinerii avizului/autorizatiei de securitate la incendiu poate fi:

   - scanata, insotita doar de semnatura electronica a investitorului/beneficiarului

   - in format .pdf sau alte formate, insotita de semnatura electronica a investitorului/beneficiarului si a factorilor care au contribuit la elaborarea documentatiei (proiectanti, verificatori de proiecte, experti tehnici etc.)

   Campania nationala

   Campania nationala

   Schengen
   112

   Sesizati faptele

   de coruptie ale

   personalului

   M.A.I.

   0800.806.806

   linie telefonica gratuita


   Inscrie-te pentru a primi ultimele noutati!

   Feuerwehr Herzogenrath

   o9atitudine.ro
   Promovare Online
  Sunteti aici: Prima pagina > Istoric > Infiintarea pompierilor voluntari
  Ultima actualizare: 15 / 08 / 2011 13:22:05.

  Formatiunile de pompieri voluntari

  "GOT ZUR EHRE, DEM NACHSTEN ZUR WEHR" - "Lui Dumnezeu onoarea, aproapelui apararea", este deviza sub care au luat fiinta si sub care si-au desfasurat activitatea pompierii voluntari bistriteni, de la infiintarea societatii in anul 1877.


  Necesitatea infiintarii acestui corp s-a impus in urma numeroasele incendii, cele mai importante fiind descrise in capitolul precedent.


  Aparitia primei formatiuni de pompieri voluntari din orasul Bistrita in anul 1877 a fost formata de altele, astfel incat pana la sfarsitul secolului formatiuni de acest gen existau in majoritatea localitatilor din jurul Bistritei, in special in cele locuite de sasi. In orasul Nasaud pompierii voluntari s-au organizat in anul 1890.


  Toate aceste formatiuni erau organizate si functionau dupa statute proprii avizate de oficialitatile vremii si inregistrate ca persoane juridice la Magistratura.  Societatea Bistriteana a Pompierilor Voluntari

  In continuare voi aborda mai pe larg infiintarea si activitatea pompierilor din orasul Bistrita, materialul bibliografic fiind mult mai vast decat in cazul celorlalte localitati.

  Una dintre cele mai importante masuri prin care locuitorii orasului au cautat sa preintampine incendiile a fost infiintarea corpului pompierilor voluntari. Dupa medelul din Sibiu, Brasov, Sighisoara, se infiinteaza datorita mai ales ostenelilor capitanului orasului (politaiul) Sammuel Starch, a profesorului Leo Hoffrichter, cu sprijinul efectiv al preotului orasului, Gattlieb Budaker si a avocatului dr. Teodor Filkeni, dupa doi ani de pregatire SOCIETATEA BISTRITEANA A POMPIERILOR VOLUNTARI (s.n.)2.

  In sedinta constituita din 25 februarie 1877, tinuta in sala Primariei, s-au adoptat statulete si s-au ales ca si conducatori.

  • capitan I : primarul Johann Siegler;
  • capitan II : prof. Leo Hoffrichter;
  • secretar : prof. Gattfried Poschner;
  • casier : prof. Oskar Kisch;

  "Statutele pompierimii voluntare bistritene" - primite in adunarea constitutoare din 25 februarie 1877 - reglementeaza organizarea, atributiile, modul de actiune, recompensele pentru corpul pompierilor voluntari. Deoarece au stat la baza desfasurarii activitatii acestuia pana la desfintare, vor fi prezentate pe larg, principalele prevederi.

  Astfel,scopul pompierimii voluntare din Bistrita "la incendii pe hotarul orasului Bistrita, era de a presta ajutorul necesar de stingere si salvare. Numai in mod exceptional se va intrebuint si in comunele invecinate, la focuri de intindere mai mare sau pericole deosebite: serviciul este voluntar si gratuit.

  Pompierimea era compusa din membrii executivi, ajutatori si onorarii. Se impartea in patru sectii: trupa cataratorilor, trupa la tulumbe, trupa apei, trupa de scut.

  Paragrafele urmatoare reglementau: uniforma, dotarea cu mijloace de interventie, primirea in corpul pompierilor voluntari, durata obligatorie a serviciului (cel putin un an), obligatiile membrilor.

  Paragraful referitor la excluderea din corp are ca motivatie: "cand un membru a lipsit de la un incendiu sau paraseste locul acestuia fara permisiunea sefului, si in decurs de 3 zile dupa aceea nu se scuza indeajuns; cauza care l-a impiedicat trebuie confirmata, la cererea superiorului, prin juramant; cand un membru nu-si achita obligatiile banesti fata de corp; in caz de neglijare brusca a serviciului, razvratire deschisa; in caz de inclinare exprimata spre bautura sau alte incalcari ale statutelor si ordinei de serviciu.